Plast för nybörjare

Plasten i framtiden

”Plasten i framtiden” är en föreläsning för produktutvecklande organisationer som vill bli uppdaterade om hur de kommer att behöva förhålla sig till plast på ett hållbart sätt i framtiden.

”Plasten i framtiden” är en föreläsning för produktutvecklande organisationer som vill bli uppdaterade om hur de kommer att behöva förhålla sig till plast på ett hållbart sätt i framtiden. Bioplaster och biokompositer där plaster ingår förekommer allt oftare i diskussioner som rör hållbar design och produktutveckling. Men vilka är dessa bioplaster, hur bra är de och hur kommer vi att behöva förhålla oss till de fossila plaster vi har vant oss vid sedan 50-talet?

 

Björn Florman, grundare av Materialbiblioteket har sedan 2007 inspirerat och givit råd kring hållbara materialval och frågor kring plast har av självklara skäl blivit ett specialistområde. Här reder han ut grundläggande förutsättningar för ett mer hållbart användande av plast i framtiden. Föreläsningen kan användas som trendinformation där hållbarhetsargumentation blandas med fysiska exempel på plasters kulörer och uttryck.

 

Föreläsningen tar upp:

 

  • Plastens historia (en blixtsnabb genomgång behövs för att förstå framtiden).
  • Vad reder ut begreppen ”bioplast” och  ”biokomposit”.
  • Vilka hållbarhetsfördelar har bioplaster och biokompositer?
  • Vilka hållbarhetsfördelar har de fossila termoplasterna?
  • Vad händer med den plast som slängs idag?
  • På vilket sätt kommer en mer cirkulär framtid påverka vårt användande av plast och hur kommer den att påverka plastens uttryck?

 

Deltagare kan med fördel ta med egna projekt för diskussion. Det brukar kunna bli givande på ett konkret sätt när alla deltagare kommer från samma företag.

 

Inga förkunskaper krävs.

 

Total tidsåtgång 1,5 timme.

 

Antal deltagare: 1-50 (eller fler, beroende på lokalen).

 

Föreläsningen är bilddriven och illustreras med fysiska materialprover.

 

”Plasten i framtiden” kan genomföras hos er eller i

Materialbiblioteket.

 

Kursledare: Björn Florman, Materialbiblioteket.

 

Kostnad: 12 500 kronor (oavsett antal deltagare).